Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Psykologisk udvikling
Uhyrer under sengen
Børn der lyver
Snakkemaskinen

Motorisk udvikling
Dit 3-4 årige barn
Dit 5-6 årige barn

Sproglig udvikling
Sang og musik
Børn der stammer

Børn og kost
Madpakker, den daglige madpakke

Skolestart
Børnehaveklasse/0. klasse
Skoleparathed
Valg af skole
Indskrivning i skole
Mobning eller fællesskab

Sundhed og undersøgelser
Undersøgelser og vacciner
Barnets tænder
Lus
Vokseværk

 

Lus

Det kribler og krabler!
I børnehaven kommer I nok til at stifte bekendtskab med de små blodsugende snyltere, som med mellemrum kribler og krabler i hovedbunden på børnene. Hovedlus ses hyppigst hos børn mellem 3 og 10 år, og i gennemsnit har cirka hvert tredje danske barn lus mindst en gang om året!

Der er ingen grund til at være flove over, at jeres barn har fået lus. Lus har intet med den personlige hygiejne at gøre. De kravler fra den ene person til den anden ved tæt kontakt og lever af at suge blod, også selv om håret er rent og velduftende! Men hvis I undlader at give besked i børnehaven eller skolen, risikerer I at smitte endnu flere. På den måde kan det være næsten umuligt at slippe af med lusene, når man først har fået dem indenfor i institutionen.

Hvordan ser lusene ud?
De voksne lus er ca. 2-3 mm lange. De er mørke, næsten sorte, men kan også være en hel del lysere. Ser du godt efter, kan du måske se de små ben.

Lusene lægger hvidlige, glinsende æg, som de kitter fast på hårene tæt på hovedbunden ofte i nakken og bag ørerne. Luseæg, der sidder mere end en centimeter fra hovedbunden, er ofte døde eller udklækkede æg.

Æggene udklækkes efter 6-9 dage. Herefter kan hunlusene lægge æg og efter 3 uger er lusene voksne. En voksen lus lægger op til 8 æg om dagen, så en uberørt lusefamilie kan hurtigt få mange medlemmer!

Hvordan får man lus?
Lusene smitter, når børnene sidder tæt sammen, bruger det samme udklædningstøj eller låner huer af hinanden. De kan hverken flyve eller springe, men spadserer lige så stille fra det ene hoved til det andet.

Lusene trives fint i både rent og snavset, langt og kort hår. Håret skal være helt kort - under 0,5 cm langt - hvis man skal være sikker på at undgå lus.

Lusene kan ikke overføre sygdomme, men kan godt medføre en stærkt generende kløe!

Hvordan slipper man af med lusene igen?
Det er en god idé at gøre det til en vane at kigge børnene efter for lus en gang om ugen. Vælg en fast ugedag, så I husker det.

Finder I lus, kan I vælge både kemisk og mekanisk behandling.

Kemisk behandling
På apoteket kan I købe luseshampoo, Nix eller Prioderm. Følg vejledningen i pakken. Håret skal vaskes med luseshampoo igen en uge senere.

Umiddelbart efter behandlingen og igen dagen efter skal håret kæmmes grundigt. Det gør I med en tættekam. Det er nemmest, hvis håret er vådt, og der er godt med hårbalsam i. Bank kammen af på hvidt papir, en hvid stofble el.lign., så I kan se, om der er levende lus. Finder I stadig levende lus dagen efter, er håret måske fejlbehandlet. Enten har I brugt for lidt luseshampoo, shampooen har ikke fået lov at virke længe nok, eller der har været så meget vand i håret, at det aktive stof er blevet fortyndet for meget.

Der tales i øjeblikket en del om, at lusene muligvis er ved at være modstandsdygtige over for de to eksisterende lusemidler på markedet.

"Mekanisk" behandling
Det skulle være lige så effektivt blot at kæmme håret meget grundigt. I kan få tættekamme af plastic og tættekamme af metal. Metalkammene er de mest holdbare.

Gør håret vådt, kom balsam i og kæm håret grundigt, tot for tot, indtil I har været alt håret igennem. Red fra hovedbund til hårspids og bank kammen af på hvidt stof eller papir. På den måde får I fjernet alle levende lus. I skal regne med, at det tager mindst et kvarter eller måske en halv time eller længere, hvis håret er langt.

Gentag behandlingen hver eller hver anden dag de næste to uger, så I også får fjernet alle nyudklækkede lus. På den måde kan I undgå, at lusene når at lægge æg.

Kan lus overleve i omgivelserne?
Den eneste smittespredning foregår ved tæt kontakt. Derfor er særlig rengøring eller sprøjtning med insektmidler ikke nødvendig. De fleste vil dog nok foretrække at give huset en grundig støvsugning alligevel.

Alle kamme, hårbørster, hårbånd, huer, kasketter etc. kan enten kommes en tur i vaskemaskinen eller lægges i en plasticpose i fryseren i et døgn. Er der ting, som ikke tåler vask, kan I lægge dem for sig selv, evt. udendørs, i mindst to døgn.

Store lusedag
Lus er i dag så almindeligt et problem, at man har indført en fast "lusedag" hver år. Via daginstitutioner og skoler opfordres alle familier i Danmark til på én og samme dag at kigge alle i familien efter for lus.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80