Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Psykologisk udvikling
Uhyrer under sengen
Børn der lyver
Snakkemaskinen

Motorisk udvikling
Dit 3-4 årige barn
Dit 5-6 årige barn

Sproglig udvikling
Sang og musik
Børn der stammer

Børn og kost
Madpakker, den daglige madpakke

Skolestart
Børnehaveklasse/0. klasse
Skoleparathed
Valg af skole
Indskrivning i skole
Mobning eller fællesskab

Sundhed og undersøgelser
Undersøgelser og vacciner
Barnets tænder
Lus
Vokseværk

 

Mobning eller fællesskab

Hvert fjerde danske skolebarn har været udsat for mobning! Ikke almindeligt, godmodigt drilleri - men rigtig, modbydelig mobning.

Hvad er mobning?
Mobning er systematisk drilleri, forfølgelse eller udelukkelse af en person, som er nødt til at opholde sig dér, hvor mobningen finder sted.

Det er altså noget, som sker gennem længere tid og noget, som man ikke sådan lige kan flygte fra. Og selvfølgelig noget som har overordentlig stor betydning for det mobbede barns selvværd og trivsel.

Hvorfor bliver nogle børn mobbet?
Det er svært at svare på. Spørger man børnene selv, får man mange forskellige svar. "Fordi jeg er tyk". "Fordi min far er død". "På grund af mit tøj". "På grund af mit navn". "Fordi jeg er dårlig til sport". Der er ikke altid en konkret årsag, men mobning skyldes oftest, at barnet på én eller anden måde adskiller sig fra de andre. Det lader til, at der er en overvægt af børn med lavt selvværd, helbreds- eller trivselsproblemer blandt mobbeofrene.

Hvem er det, der mobber?
Det er der mange børn, der gør! Måske fordi de selv er usikre. Måske fordi de er aggressive eller dominerende. Måske fordi de trives dårligt og savner fællesskab med familie og venner. Eller måske er det bare den adfærd, de har lært derhjemme?

Der er selvfølgelig også medløbere, som deltager uden selv at tage initiativ til mobningen. Måske fordi de er usikre eller bange for dem, der mobber.

Kan mobning undgås?
Den kan i hvert fald begrænses!

Nogle skoler har indført en særlig mobbepolitik, og de fleste steder er man meget opmærksomme på problemet og taler åbent om det. Men helt grundlæggende kan vi som forældre gøre meget for at undgå, at vores børn bliver mobbeofre eller mobbere.

Godt selvværd, fællesskabsfølelse og forståelse for egne og andres følelser er gode "mobbe-bekæmpere".

Det har meget stor betydning, at et barn føler sig elsket og værdsat, og at det er en del af gruppen - både i familien og i børnehaven/skolen.

Pædagoger og læreres rolle
Pædagoger og lærere må aldrig acceptere mobning hverken aktivt eller passivt.
At vende øjet bort er det samme som accept.

Det er vigtigt, at børnegruppen har fælles oplevelser og foretager sig ting sammen. Når børnene leger individuelt, skal der selvfølgelig være plads til børnenes egne regler. Når børnegruppen og de voksne er i gang med fælles aktiviteter, er det derimod nødvendigt at have klare, fælles regler. Og det er vigtigt, at de voksne sørger for, at reglerne bliver overholdt!

Din egen rolle
Gå foran med et godt eksempel! Du kan lære dit barn meget om fællesskab, interesse for andre mennesker, samarbejde, hensyntagen og respekt blot ved at inddrage barnet i almindelige, dagligdags gøremål.

Hold af dit barn og værdsæt det som den person, det nu en gang er. Foretag jer nogle ting sammen i familien. Brug tid på hinanden. Støt hinanden.

Lad barnet være med, når du sender et opmuntrende kort til en syg veninde eller ringer til dine svigerforældre for at høre, om alt er vel.

"Men far - du sagde da selv, at Olivers mor er en værre heks!" Tal pænt om andre mennesker. Hvis dit barn hører jer tale nedsættende eller sarkastisk om andre mennesker ved middagsbordet, kan det være svært for barnet at forstå, at det ikke selv må tale grimt om andre.

Sørg for at invitere hele stuen eller hele klassen hjem til fødselsdag! Lad være med at foreslå barnet, at I kun skal invitere yndlingskammeraterne. Der er altid en lille dreng eller pige, som aldrig bliver inviteret med til fødselsdag.

Du er den voksne, og du bør være en autoritet. Ikke en autoritær, dominerende voksen, der opdrager ved hjælp af magt. Men en autoritet som barnet kan regne med, stole på og føle sig tryg ved. Det er vigtigt, at dit barn har medbestemmelse i familien, men det er også vigtigt, at du markerer dine egne grænser tydeligt.

Samarbejde!
Forældre, pædagoger og lærere er nødt til at samarbejde. Forældrene har krav på at vide, om deres børn mobber eller bliver mobbet. Pædagogerne gør hverken forældre eller børn en tjeneste ved at undlade at gøre opmærksom på et eventuelt problem. Til gengæld må du også være parat til at acceptere, at dit eget barn kan være indblandet i mobning, så I sammen kan forsøge at løse problemerne.

Mobning er modbydeligt, men en god fællesskabsfølelse mindsker risikoen!

Læs meget mere om skolestart herunder børnehaveklassen, valg af skole, skoleparathed og indskrivning i skole ved at klikke på de enkelte områder eller ved at vælge Børnehavebørn øverst på siden i menuen.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80