Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Psykologisk udvikling
Uhyrer under sengen
Børn der lyver
Snakkemaskinen

Motorisk udvikling
Dit 3-4 årige barn
Dit 5-6 årige barn

Sproglig udvikling
Sang og musik
Børn der stammer

Børn og kost
Madpakker, den daglige madpakke

Skolestart
Børnehaveklasse/0. klasse
Skoleparathed
Valg af skole
Indskrivning i skole
Mobning eller fællesskab

Sundhed og undersøgelser
Undersøgelser og vacciner
Barnets tænder
Lus
Vokseværk

 

Vokseværk

Av, hvor jeg vokser!

Et ud af fem børn lider af vokseværk
Omkring hvert femte barn lider af vokseværk. De uforklarlige smerter i benene rammer flest piger i alderen 3 til 12 år. Drenge kan dog også få vokseværk, som måske slet ikke har noget med væksten at gøre, når det kommer til stykket.

Hvad er vokseværk?
Faktisk ved man ikke ret meget om, hvorfor disse borende og stærkt generende smerter opstår. Smerten kommer som regel om natten og sidder typisk i knæhaserne, lårene og måske også i arme eller albuebøjninger.

Nogle fagfolk mener, at smerterne kan skyldes overstrækning af muskler og sener, men der er ingen gyldig og alment accepteret forklaring på fænomenet.

Forældre til børn med vokseværk ved kun alt for godt, hvad det betyder, når barnet vågner op grædende af smerte. Ofte er det signalet til en nat med meget lidt søvn og masser af trøst og blid massage på de ømme lemmer.

Barnet kan bevæge sig normalt, og smerten forøges ikke, hvis man trykker på de ømme steder. Anfaldene kan vare minutter eller timer, men smerterne er næsten altid væk igen om morgenen. Ofte kommer smerterne flere nætter i træk, hvorefter der kan gå uger eller måneder uden vokseværk.

Kan lægen gøre noget?
Da man ikke kender årsagen til vokseværk, kan man heller ikke stille en klar diagnose. Derfor gælder det om at udelukke andre årsager til smerterne.

Læg først og fremmest mærke til, om dit barn trives og bevæger sig normalt om dagen. Er det tilfældet, er der ingen grund til bekymring. Slet ikke, hvis smerterne kun kommer en gang imellem.

Hvis barnet derimod har konstante smerter, hvis smerterne bliver stærkere dag for dag, eller hvis barnet har besvær med at bevæge sig som andre jævnaldrende børn, bør du lade en læge undersøge barnet. Det samme gælder, hvis barnet samtidig har feber, lider af træthed eller appetitløshed, får blå mærker uden at have slået sig eller vågner med stive led om morgenen. I meget sjældne tilfælde kan sådanne symptomer skyldes alvorlige lidelser som gigt eller leukæmi.

Hvordan lindres vokseværk?
Vokseværk forsvinder med tiden, og de fleste børn mærker heldigvis kun smerterne i korte perioder ad gangen, hvorefter de kan være smertefrie i månedsvis.

Smerterne kan måske lindres lidt, hvis I masserer det ømme sted blidt eller lægger en varmepude eller varmedunk på. Andre børn synes, det er bedre med en ispose pakket ind i et håndklæde. Nogle børn synes, smerten letter lidt, hvis de får en pude mellem knæene. Prøv jer lidt frem uden at mase for meget med det trætte, smerteplagede barn.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80