Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Frugtbarhed
Kvindens frugtbarhed
Mandens frugtbarhed
Ægløsningsberegner
Kalendermetoden
Temperaturmetoden
Ægløsningsteste
Ufrivillig abort

Sundhed
Fertilitet og sundhed

Årsager til barnløshed
Barnløshed, kvinder
Polycystisk ovarie syndrom (PCO)
Lukkede eller forsnævrede æggeledere
Endometriose
Barnløshed, mænd
Alder og livsstil

Fertilitetsbehandling
Fertilitetsbehandling
Hormonstimulation
Insemination (IUI)
Reagensglasbehandling (IVF)
Mikroinsemination (ICSI)
Ægdonation
Oplægning af optøede nedfrosne æg
Laser Assisted Hatching

Adoption
Om adoption
Adoption, første fase
Adoption, anden fase
Adoption, tredje fase
International adoption
National adoption
Nyttige links om adoption

 

Kvindens frugtbarhed

Når en pige fødes, indeholder hendes krop allerede alle de æg, hun nogensinde vil producere i løbet af sit liv. De ca. 400.000 umodne æg opbevares i æggestokkene i små væskefyldte blærer, der kaldes follikler. I puberteten, når menstruationscyklus starter, modnes og udskilles der et æg hver måned (i sjældne tilfælde flere æg). Denne proces er et resultat af et kompliceret samarbejde mellem forskellige organer i kroppen:

I hjernen sidder to kirtler. Den ene er hypothalamus, der frigiver hormonet Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH). GnRH påvirker den anden kirtel, hypofysen, til at producere gonadotropiner, som er de to hormoner Luteiniserende Hormon (LH) og Follikel Stimulerende Hormon (FSH). LH og FSH stimulerer æggestokkene til at øge udskillelsen af østrogen og progesteron, og til at modne og frigive æg. FSH og LH hæmmer frigivelsen af GnRH, mens østrogen og progesteron hæmmer udskillelsen af GnRH, LH og FSH, således at hormonniveauet hele tiden opretholder en fin balance gennem menstruationscyklussen. Nogle dage før ægløsning ændres østrogenens påvirkning af frigivelsen af LH og FSH, så det stimulerer udskillelsen af hormonerne i stedet for at hæmme den, med det resultat at niveauet af LH og FSH stiger.

Når ægget er modnet og frigivet hjælpes det ned i livmoderen af fimrehårene i æggelederen. Østrogen og progesteron sørger for, at livmoderens inderste lag vokser og udskiller noget slim, som ægget sætter sig fast i, hvis det er befrugtet. I slimhinden dannes nogle celler, der udskiller hormonet humant choriongonadotropin (hCG), og det er dette hormon, man måler ved en graviditetstest. I begyndelsen af mentruationscyklus er slimet let gennemtrængeligt for sædcellerne, men efter ægløsningen ændres slimets sammensætning og gør det vanskeligere for sædcellerne at passere. Det bedste tidspunkt for at blive gravid menes derfor at være fra ca. fire dage før til ca. en dag efter ægløsning.

Ægløsningen sker 12 - 16 dage før man får menstruation. Der er forskellige metoder til at afgøre det præcise tidspunkt (klik for at læse mere om hver metode):
Ægløsningsberegner
Kalendermetoden
Temperaturmetoden
Ægløsningsteste

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
mediaXplore - A.P. Møllers Allé 9 C - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80 - Fax 33 93 13 80