Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Graviditet
Gravid
Gravid uge for uge
Fosterets udvikling måned for måned
Graviditetens faser
Terminsberegner
Graviditet og sundhed
Ventetøj
Stamceller
Slimprop

Graviditetsgener
Bækkensmerter
Blærebetændelse under graviditet
Graviditetskløe
Kvalme under graviditet
Brystspændinger
Udflåd
Svamp og graviditet
Halsbrand
Forstoppelse
Åreknuder
Gravid og ødemer
Lægkramper
Rygsmerter
Ligamentsmerter

Komplikationer
Bækkenløsning
Blødning under graviditet
For lidt fostervand
For meget fostervand
Svangerskabsforgiftning
Graviditet og diabetes
Moderkageløsning
Røde hunde
Lussingesyge
Toxoplasmose
Svineinfluenza

Undersøgelser
Lægebesøg
Jordemoderbesøg
Vandrejournal
Fosterdiagnostik
Nakkefoldsscanning
Moderkageprøve
Fostervandsprøve
Ultralydsscanning
Blodprøve fra navlestrengen

Hvad skal barnet hedde
Barnets navn
Drengenavne
Pigenavne

 

Fosterets udvikling måned for måned

1. måned
I de første par måneder efter man er blevet gravid, kaldes barnet for et embryon - et anlæg til et foster. Det sætter sig fast i livmoderslimhinden, hvor moderkagen også dannes, og celledeler sig med lynets hast. I slutningen af første måned er embryonet omkring 1½ millimeter langt og de første anlæg til hud, tarmkanal, lunger, blodkar, muskler og nervesystem er dannet. Der dannes også en slimprop, der sørger for at beskytte embryonet, så man kan sagtens bade og have samleje, uden embryonet bliver skadet

2. måned
I anden måned af graviditeten dukker de første tegn på at man er gravid op. Det er nu de fleste kvinder begynder at få kvalme, være træt og oppustet og oplever at humøret kan svinge fra den ene yderlighed til den anden. I denne måned dannes hjertet og især hovedet og hjernen vokser meget hurtigt. Ansigtet tager form og man kan se de fire små knopper, der senere bliver til arme og ben, ligesom at de anlæg, der skal blive til øjne, ører og nervesystem begynder at vise sig. Ved slutningen af 2. måned er navlestrengen, der skal forsyne barnet med ilt og næring er fuldt udviklet, og det lille embryon er omkring 4 cm langt og vejer ca. 3 gram.

3. måned
For de fleste kvinder begynder kvalmen og trætheden at aftage nu, og risikoen for at abortere er væsentligt reduceret. Når man når frem til 3. måned, taler man ikke længere om et embryon, men om et foster. Kønsorganerne begynder at blive dannet og fosterets krop vil blive dækket med et tyndt lag hår. Ved slutningen af måneden er fosteret så udviklet, at det kan lave synkebevægelser og drikke fostervand. Det begynder også at bevæge sig og reagerer på moderens bevægelser

4. måned
I 4. måned begynder udviklingen af hørelsen. Fosteret får hår og øjenbryn og begynder at øve sig på at trække vejret. Det begynder også at sparke, men de fleste gravide vil ikke kunne være det endnu. Barnet drikker af fostervandet, som det tisser ud igen Rester af hår, hudceller og andet i fostervandet lagrer sig i mave- tarmsystemet og bliver til den sorte afføring, barnet har i begyndelsen, efter det er blevet født.

5. måned
Mange gravide oplever, at de får pigmentpletter og blå mærker, men disse forsvinder igen, når barnet er født.

Barnet er nu oppe på halvdelen af den længde, det vil have ved fødslen og vejer omkring 500 gram. Det har udviklet sig egen døgnrytme, hvor det skiftevis sover og er vågent. Det danner fosterfedt, som lægger sig over alt på kroppen og udvikler millioner af hjerneceller. Er det en pige, vil hun allerede nu have dannet masser af ægceller.

6. måned
Den gravide mærker muligvis nogle sammentrækninger i livmoderen eller nogle stik langs siden af maven, som skyldes at livmoderen og livmoderbåndene strækkes.

Barnets indre øre er fuldt udviklet og dermed dets balance og fornemmelse for, hvilken vej det vender. Dets knogler begynder at blive hårdere. På nuværende tidspunkt vil den gravide kunne mærke barnet bevæge sig hver dag. Barnet er nu omkring 31 cm langt. Det kan åbne øjnene og skelne mellem lys og mørke.

7. måned
Mange gravide begynder nu at mærke en del til de gener, der er forbundet med at være gravid, men heldigvis er de fleste af dem helt almindelige og ufarlige. Livmoderen er på størrelse med et græskar, og mange gravide bliver nu let forpustet af den ekstra vægt, de bærer rundt på. Man kan begynde af få plukveer.

Barnet er nu så stort, at det næsten fylder hele livmoderen. Fra nu af vil jordemoderen følge barnets vækst ved at måle afstanden mellem kønsbenet og toppen af livmoderen med et almindeligt målebånd, der såkaldte SF-mål. Barnet har efterhånden en tydelig døgnrytme og øver sig fortsat i at trække vejret, det drikker op til ½ liter fostervand om dagen og kan få hikke. De små dun, der har dækket især overarme og hovedet begynder at forsvinde..

8. måned
Den gravides livmoder er nu 1000 gange større end den var før hun blev gravid og barnet er nu så stort, at det ikke kun er den gravide, der kan mærke, når barnet bevæger sig, det kan også ses udefra.

Pladsen er efterhånden blevet meget trang for barnet, så det kan ikke bevæge sig helt så frit. Det er vigtigt, man mærker, at det bevæger sig hver dag. Hvis ikke barnet bevæger sig dagligt, skal man kontakte sin jordemoder eller fødeafdeling. Barnets vægt er efterhånden oppe på 2,5 kilo. Hjernen og nerve- tarmsystemet er helt færdigudviklet.

9. måned
Der sker en modning af livmoderhalsen, der betyder, at der kan komme lidt blødning, kaldet tegnblødning. Hvis blødningen varer ved eller minder om menstruation i styrke, skal man kontakte sin jordemoder eller fødeafdeling.

Barnets vægt er nu over 3 kilo. Det vender sig og trænger ned i bækkenet. Fosterfedtet bliver afstødt fra dets krop. Fødslen kan gå i gang hvert øjeblik det skal være.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80