Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Graviditet
Gravid
Gravid uge for uge
Fosterets udvikling måned for måned
Graviditetens faser
Terminsberegner
Graviditet og sundhed
Ventetøj
Stamceller
Slimprop

Graviditetsgener
Bækkensmerter
Blærebetændelse under graviditet
Graviditetskløe
Kvalme under graviditet
Brystspændinger
Udflåd
Svamp og graviditet
Halsbrand
Forstoppelse
Åreknuder
Gravid og ødemer
Lægkramper
Rygsmerter
Ligamentsmerter

Komplikationer
Bækkenløsning
Blødning under graviditet
For lidt fostervand
For meget fostervand
Svangerskabsforgiftning
Graviditet og diabetes
Moderkageløsning
Røde hunde
Lussingesyge
Toxoplasmose
Svineinfluenza

Undersøgelser
Lægebesøg
Jordemoderbesøg
Vandrejournal
Fosterdiagnostik
Nakkefoldsscanning
Moderkageprøve
Fostervandsprøve
Ultralydsscanning
Blodprøve fra navlestrengen

Hvad skal barnet hedde
Barnets navn
Drengenavne
Pigenavne

 

Gravid uge for uge

En normal graviditet varer mellem 38 og 42 uger og inddeles i tre faser: 1., 2., og 3. trimester. Første trimester dækker uge 0 til 12, andet trimester er uge 13 til 27 og tredje trimester er uge 28 frem til barnet bliver født.

I første trimesters første 8 uger taler man om et fosteranlæg, et embryon, hvor de forskellige organsystemer bliver anlagt og derefter skal vokse og udvikle sig.

Har kan du læse om fostrets udvikling uge for uge mens du er gravid. Du kan følge udviklingen fra det lille embryon til den lille baby, der er ved at være klar til at blive født. Du kan dermed få et lille indblik i, hvad der sker i maven, hvornår de vigtigste organer er dannet, hvornår den lille baby har høresans, hvornår der dannes negle og meget andet.

Det er en forunderlig rejse, dit lille ufødte barn er i gang med, og en endnu mere forunderlig rejse, når barnet først er blevet født.

Under din graviditet vil der også ske store forandringer med dig og din krop. Dette kan du også læse mere om i takt med at den lille baby udvikles.

Klik ind på de forskellige uger i nedenstående for at læse mere om forstrets udvikling i maven, mens du er gravid. På den måde kan du følge din graviditet uge for uge:

Uge 1 Uge 2 Uge 3 Uge 4 Uge 5 Uge 6 Uge 7 Uge 8 Uge 9 Uge 10
Uge 11 Uge 12 Uge 13 Uge 14 Uge 15 Uge 16 Uge 17 Uge 18 Uge 19 Uge 20
Uge 21 Uge 22 Uge 23 Uge 24 Uge 25 Uge 26 Uge 27 Uge 28 Uge 29 Uge 30
Uge 31 Uge 32 Uge 33 Uge 34 Uge 35 Uge 36 Uge 37 Uge 38 Uge 39 Uge 40

Vores "Gravid uge for uge" er skrevet i samarbejde med jordemoder.dk

Uge 12
For de fleste gravide forsvinder morgenkvalmen og trætheden, når de når frem til omkring 12 uge. Fosteret kan lave synkebevægelser og drikker fostervand.

Uge 13
Uge 13 til uge 22 er den periode, hvor barnet vokser mest. Det bevæger sig og reagerer på moderens bevægelser. Fingerneglene begynder at vokse frem og det væv, der senere bliver til knogler, begynder at blive dannet.

Uge 14
Barnet kan sutte og synke og vil kunne smage de forskellige madvarer, moderen spiser. Der dannes et tyndt lag med hår over hele fosterets krop, som forsvinder igen lige før fødslen. Hvis den gravide har fået anbefalet at få taget en fostervandsprøve, foretages den mellem uge 14 og 18.

Uge 15
Barnet er nu omkring 13 cm langt og vejer ca. 70 gram. Dets hørelse udvikles nu og er helt færdigudviklet i omkring uge 24.

Uge 16
Barnet har fået hår og øjenbryn og øver sig på at trække vejret. Hjertet kan høres med et særligt ultralydsapparat, kaldet Doptone. Barnet begynder at sparke, men mange gravide vil ikke kunne mærke det endnu. Til gengæld er de fleste nået dertil, hvor tøjet begynder at stramme.

Uge 17
Barnet er ca. 12 cm langt. Det reagerer på sine omgivelser og bevæger sig meget.

Uge 18
Barnet drikker af fostervandet, som det tisser ud igen Rester af hår, hudceller og andet i fostervandet lagrer sig i mave- tarmsystemet og bliver til den sorte afføring, barnet har i begyndelsen, efter det er blevet født. Det er en god idé at begynde på bækkenbundstræning nu og på motion i det hele taget.

Uge 19
Barnet danner fosterfedt, der lægger sig over alt på kroppen. Der udvikles der millioner af hjerneceller. Er det en pige, vil hun allerede nu have dannet masser af ægceller.

Uge 20
Mange gravide oplever, at de får pigmentpletter og blå mærker, men disse forsvinder igen, når barnet er født. Barnet er ca. 25 cm langt nu.

Uge 21
Barnet er nu oppe på halvdelen af den længde, det vil have, når det bliver født. Dets lunger udvikler sig.

Uge 22
Barnet udvikler sin egen døgnrytme, hvor det skiftevis sover og er vågent. Den gravides bryster vokser fortsat og området omkring brystvorterne bliver større.

Uge 23
Barnet vejer omkring 625 gram. Den gravide mærker muligvis nogle sammentrækninger i livmoderen eller nogle stik langs siden af maven, som skyldes at livmoderen og livmoderbåndene strækkes.

Uge 24
Barnet har fordoblet sin egen vægt på fire uger. Dets indre øre er fuldt udviklet og dermed dets balance og fornemmelse for, hvilken vej det vender. Lungerne er ikke fuldt udviklet, men barnet ville kunne overleve, hvis det blev født nu, omend med store komplikationer og stor risiko for, at det ikke ville klare den.

Uge 25
Barnets knogler begynder at blive hårdere. På nuværende tidspunkt vil den gravide kunne mærke barnet bevæge sig hver dag.

Uge 26
Barnet er nu omkring 31 cm langt. Det kan åbne øjnene og skelne mellem lys og mørke.

Uge 27
Barnet vejer ca. 1 kilo. Livmoderen er på størrelse med et græskar, og mange gravide bliver nu let forpustet af den ekstra vægt, de bærer rundt på.

Uge 28
Barnet er nu så stort, at det næsten fylder hele livmoderen. Fra nu af vil jordemoderen følge barnets vækst ved at måle afstanden mellem kønsbenet og toppen af livmoderen med et almindeligt målebånd, der såkaldte SF-mål.

Uge 29
Mange kvinder oplever, at de får vand i kroppen, især i benene. Barnet har efterhånden en tydelig døgnrytme, hvor det skiftevis sover og er vågent.

Uge 30
Barnet øver sig fortsat i at trække vejret, det drikker op til ½ liter fostervand om dagen og kan få hikke. De små dun, der har dækket især overarme og hovedet begynder at forsvinde. Den gravide kan begynde at få plukveer.

Uge 31
Barnet vejer omkring 1,6 kilo nu. Lungerne er, ligesom fordøjelsessystemet, næsten færdigudviklede.

Uge 32
Barnet er stort set færdigudviklet og mangler kun at tage et par kilo på i vægt. Det er tid til at overveje fødselsforberedelse.

Uge 33
Pladsen er efterhånden blevet meget trang for barnet, så det kan ikke bevæge sig så frit. Det er vigtigt, man mærker, at det bevæger sig hver dag. Hvis ikke barnet bevæger sig dagligt, skal man kontakte sin jordemoder eller fødeafdeling.

Uge 34
Barnets hud er ikke længere gennemsigtig, men lyserød.

Uge 35
Barnets vægt er efterhånden oppe på 2,5 kilo. Hjernen og nerve- tarmsystemet er helt færdigudviklet. Hvis barnet bliver født nu, vil det i de fleste tilfælde kunne trække vejret selv.

Uge 36
Den gravides livmoder er nu 1000 gange større end den var før hun blev gravid og barnet er nu så stort, at det ikke kun er den gravide, der kan mærke, når barnet bevæger sig, det kan også ses udefra.

Uge 37
I slutningen 37. uge er barnet fuldt udviklet og kan fødes nårsomhelst inden for de næste 5 uger.

Uge 38
Barnets vægt er nu over 3 kilo. Fosterfedtet bliver afstødt fra dets krop.

Uge 39
Der sker en modning af livmoderhalsen, der betyder, at der kan komme lidt blødning, kaldet tegnblødning. Hvis blødningen varer ved eller minder om mentruation i styrke, skal man kontakte sin jordemoder eller fødeafdeling.

Uge 40
Barnet har vendt sig og er trængt ned i bækkenet. Hvis det ikke allerede er sket, kan fødslen gå i gang nårsomhelst.

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80