Opret Baby's egen
hjemmeside
3 mdr. gratis - klik her
 
 
 
Hvorfor Babyforum?
  -->Gør BabyXplore til din startside   -->Føj BabyXplore til dine foretrukne
 
 
 

Graviditet
Gravid
Gravid uge for uge
Fosterets udvikling måned for måned
Graviditetens faser
Terminsberegner
Graviditet og sundhed
Ventetøj
Stamceller
Slimprop

Graviditetsgener
Bækkensmerter
Blærebetændelse under graviditet
Graviditetskløe
Kvalme under graviditet
Brystspændinger
Udflåd
Svamp og graviditet
Halsbrand
Forstoppelse
Åreknuder
Gravid og ødemer
Lægkramper
Rygsmerter
Ligamentsmerter

Komplikationer
Bækkenløsning
Blødning under graviditet
For lidt fostervand
For meget fostervand
Svangerskabsforgiftning
Graviditet og diabetes
Moderkageløsning
Røde hunde
Lussingesyge
Toxoplasmose
Svineinfluenza

Undersøgelser
Lægebesøg
Jordemoderbesøg
Vandrejournal
Fosterdiagnostik
Nakkefoldsscanning
Moderkageprøve
Fostervandsprøve
Ultralydsscanning
Blodprøve fra navlestrengen

Hvad skal barnet hedde
Barnets navn
Drengenavne
Pigenavne

 

Moderkageprøve - Graviditet og moderkageprøve

Kun en moderkageprøve eller en fostervandsprøve kan med sikkerhed fastslå, om der er kromosomfejl hos fostret.

Hvis der er høj risiko for kromosomfejl baseret på en nakkefoldsscanning eventuelt sammenholdt med blodprøven, tilbydes man en moderkageprøve eller en fostarvandsprøve, men også ved risiko for alvorlige arvelige sygdomme, kan man blive tilbudt en af de 2 prøver.

Om det er en fostervandsprøve eller en moderkageprøve, der tilbydes, afhænger af hvor langt i forløbet du er. Moderkageprøve tilbydes i perioden fra ca. 11.-16. graviditetsuge, mens fostervandsprøven tilbydes fra 16. graviditetsuge.

Moderkageprøve
Moderkageprøven udføres på det hospital, du er tilknyttet, og udtages med en tynd kanyle, som stikkes ind i moderkagen gennem maveskindet på den gravide kvinde. Under udtagelsen bliver der scannet udvendigt. De fleste gravide mærker et stik lige som ved en blodprøve, og en del kvinder beretter også om ubehag, men det er måske lige så meget tanken om, at der stikkes noget ind i moderkagen. Selve prøven varer kun et par minutter. Efterfølgende skal man blive liggende i ca. et kvarter og slappe af. 

Efter prøven er det vigtigt at den gravide får slappet af og tager det stille og roligt, specielt det første døgn efter prøven. Nogle vil opleve menstruationslignende smerter eller tyngdefornemmelse og ubehag. Som oftest vil det dog være fortaget inden for det første døgn. Det er en god idé at tage smertestillende medicin i det første døgn.

Vedvarer smerterne, opstår der blødning eller sivende fostervand, skal du kontakte vagtlægen eller hospitalet.

Risici:
Der er ved både moderkageprøve og fostervandsprøve en risiko på 1/2 - 1% for at abortere

Fordele/ulemper ved moderkageprøve i forhold til fostervandsprøve:
Fordelen er, at prøven kan tages tidligt i graviditeten. Ulempen er at der er en lille risiko på ca. 1% for at moderkagen ikke kan give et sikkert svar, hvorved en fostervandsprøve alligevel bliver nødvendig. Derudover kan en moderkageprøve ikke vise om der er rygmarvsbrok og bugvægsbrok, som en fostervandsprøve kan.

Indlæg om moderkageprøve fra vores babyforum:
Dagen igår var en af dem jeg kunne have været foruden.

Var til nf scanning.....som faktisk så fin ud. Alt så ud som det skulle, 4 hjertekamre, arme, ben, fingre, tæer, blære, mavesæk, 2 hjerne halvdele osv....næseben hvilket jo er vigtigt når man snakker om downs. Nakke folden var 1.9mm hvilket også var rigtig fint. Vi var næsten ved at ånde lettet op....indtil min blodprøve blev talt med. Mit papp A niveau var 0,5386MoM hvilket i sige selv heller ikke er for lavt...men nu kommer det... mit hcg niveau var 3.8846MoM (=142000IU-I) og det er sky højt. Problemet er at kombinationen af de 2 tal gør at jeg røg direkte ind på et meget ubehageligt 1:17 risiko for downs.

Var helt knust....fatter det ikke....efter alt hvad vi har været igennem bare for at nå hertil......

Lægen tilbød med det samme en cvs (moderkage prøve) som vi sagde ja tak til trods riskoen for abort er 1:100. Vi kunne på ingen måde vente 3 uger til jeg var 16 uger henne på at få lavet en fostervandsprøve. Nu venter der en rædselsfuld lang weekend....har næsten ikke sovet i nat. Mandag eller tirsdag får vi FISH resultatet som skulle være 99% dernæst går der ca 10 dage før det endelige resultat foreligger.

Kan slet ikke holde tanken ud...hvis det kommer tilbage negativt. Ved hvad der skal ske hvis det er tilfældet....og ved også at jeg så er fuldstændig færdig med IVF, graviditet osv. Er ved at gå i stykker indvendig...kan simpelthen ikke holde til mere. Hvis ikke det var for min skønne mand og datter...så havde jeg smidt håndklædet i ringen for længst og affundet mig med situationen.

Svar fra anden bruger:
Undskyld jeg blander mig i jeres terminsgruppe, men fik sådan lyst til at give dig et kæmpe kram og fortælle dig om mit NF resultat - Jeg havde i hvert tilfælde selv meget brug for at høre de gode historier, da vi i sommers stod samme sted icon_hug.gif

Selv om jeg godt vidste at der var en risiko for et dårligt resultat, så regner man jo ikke med det lige præcis rammer en..MEN det gjorde det..Vi fik en vurdering på 1:16 og som hos dig var det blodprøven og især HCG der trak voldsomt ned - Selve nakkefolden var fin.

Jeg var dybt chokeret og ledte nettet tyndt for forklaringer på den dårlige blodprøve, og selv om oddsene for et raskt barn stadig var større end et sygt så kunne jeg bare ikke tro det. Nu havde skæbnen jo ramt en gang

Jeg var MEGET bange for moderkageprøven - tænkte meget på risikoen og om den var det værd - MEN vi havde lovet hinanden at vi ville vide og handle derefter.. Jeg fik min NF onsdag og fredag var jeg til MKP. De var meget søde og brugte meget lang tid på at forklare mig både om reaultatet af prøven og hvad det også kunne være, ud over genfejl. Vi fik også en lang snak om risikoen ved prøven og det beroligede mig. Det er rigtigt at man kan læse flere steder at den er på 1%, men det er ifølge den læge vi snakkede med ikke den reelle risiko. Den er meget mindre - under ½ % - I den høje procentsats er der også iberegnet alle de fostre som ville være gået til alligevel og i langt de fleste tilfælde, når der sker en abort efter en MKP, så kan man ikke sige om det skyldes prøven.

Jeg syntes ikke selve prøven var slem, men Føj hvor var de 2½ dag vi ventede på resultat svære. Var ved at dø langsomt hver gang telefonen ringede og kunne ikke rigtigt finde ud af at lave andet end at sidde og vente på telefonen...Heldigvis kom svaret at vi ventede en dreng med raske kromosomer

Kan godt forstå du er bange og nervøs - Og det er svært at se det positive, MEN bare husk at der stadig er større chance for et raskt barn end et sygt barn selv med dit resultat.

Mange tanker herfra icon_hug.gif

 
   
INDKØBSGUIDE


Andre nyttige links
---------------------------------------

TILFØJ DIT LINK
BLIV ANNONCØR

Om BabyXplore
 
Copyright © mediaXplore 2017 - babyXplore.dk - Bliv annoncør
media X plore - A. P. Møllers Allé 39 A - 2791 Dragør - Telefon 33 93 16 80